رجوع در طلاق چیست؟

رجوع در طلاق چیست؟

احتمالا بسیاری از شما در مورد رجوع در طلاق اطلاع داشته باشید و بدانید رجوع طلاق چیست و چه شرایطی دارد؟ برخی از زوجین بعد از گذراندن مدتی از زندگی مشترکشان بنابر دلایلی تصمیم میگیرند که از هم جدا شوند و طلاق بگیرند.

طبق قوانین کشور ما خانم ها با توجه به شرایطی که دارند باید مدت زمان مشخصی را بعد از طلاق عده نگه دارند که دلیل آن را هم در این مقاله توضیح می دهیم.

همچنین، امکان دارد در طول این مدت طرفین تصمیم بگیرند دوباره با هم زندگی کنند. در ادامه شما را با نکات مهمی در این زمینه آشنا می کنیم.

رجوع در طلاق چیست؟

طلاق به دو نوع طلاق بائن و طلاق رجعی تقسیم می‌شود، که رجوع به بازگشت اشاره دارد. بنابراین، اگر زوج در مدت عده پس از طلاق حق رجوع به زوجه را داشته باشد، می‌تواند بدون نیاز به عقد نکاح مجدد و بدون تشریفات لازم، به همسر خود رجوع کند. بر اساس ماده ۱۱۴۸ قانون مدنی، “در طلاق رجعی، برای شوهر در مدت عده حق رجوع وجود دارد.”

شرایط رجوع بعد از طلاق رجعی به این صورت است که در مدت عده، تمام وظایف و حقوق میان زوجین در صورتی که با اصل طلاق آن‌ها متضاد نباشد، لازم اجرا می‌شود.

برای مثال، حقوق زن از جمله نفقه در مدت عده، بر عهده شوهر بوده و او موظف به پرداخت نفقه به زن است. همچنین، یکی دیگر از شرایط رجوع بعد از طلاق، ازدواج مجدد و بازگشت به همسر خود در مدت زمان عده طلاق رجعی، بدون نیاز به عقد نکاح دوباره و ثبت ازدواج است.

رجوع در طلاق بائن چیست؟

انواع طلاق بائن شامل: طلاق دختر باکره، طلاق زن یائسه، طلاق خلع، طلاق مبارات، داشتن وکالت در طلاق توسط زوجه و سه طلاقه می شود.

در صورتی که زوجه در طلاق بائن، یائسه یا باکره باشد و نیازی به نگه داشتن زمان عده نداشته باشد، امکان رجوع برای زوج بعد از طلاق وجود ندارد. اما اگر زوجه در طلاق خلع یا مبارات که نیاز به نگه داشتن مدت عده دارد، مهریه بخشیده خود را از زوج مطالبه کند، زوج حق رجوع در این نوع طلاق را داشته و طلاق بائن به طلاق رجعی تبدیل می‌شود.

پیشنهاد میشود مطالعه بفرمایید: عده طلاق بائن

مدت زمان رجوع بعد از طلاق

بنا به ماده 1150 قانون مدنی، عده زمانی است که تا انقضای آن، زنی که عقد نکاح او منحل شده است، نمی تواند ازدواج مجدد داشته باشد.

پس از طلاق، زوجه موظف به رعایت مدت عده است، که بر اساس شرایط او متغیر است، از جمله باکره بودن، یائسه بودن یا بارداری.

مدت زمان رجوع در طلاق رجعی به سه دوره عادت ماهانه زن بستگی دارد. ولی ممکن است به دلیل بیماری، استرس یا هر چیز دیگر زن پریود نشود. بنابراین، شوهر در این مدت حق رجوع دارد.

رجوع در طلاق از نوع خلع یا مبارات است، که زوجه می‌تواند در این مدت فدیه‌ای که به شوهر داده، را پس بگیرد و به او بازگردد. این اقدام این امکان را برای زوج فراهم می‌کند تا حق رجوع به همسر خود را داشته باشد.

پیشنهاد میشود مطالعه شود: میزان فدیه در طلاق خلع

رجوع در طلاق بائن چیست؟

عده چیست؟

عده در طلاق، به زمانی اشاره دارد که زن پس از فوت یا طلاق، حق ازدواج را ندارد؛ در صورت ازدواج، عقد او باطل می‌شود. زنانی که از همسرشان جدا شده‌اند، باید ایام حیض نگه دارند، تا در صورت طلاق رجعی، زوج بتواند به آن‌ها بازگردد؛ و در صورت عدم رجوع، به احترام زندگی مشترک، ایام حیض را پیش ببرند.

همچنین، زنی که از همسرش جدا شده است به دلیل احتمال باردار باید عده نگه دارد، حتی اگر گواهی عدم بارداری داشته باشد. در صورتی که جنین در رحم وجود داشته باشد، باید شرایط مناسبی برای رشد جنین فراهم شود. همچنین، در صورت فوت همسر، باید به احترام زندگی مشترک و سلامتی جنین (اگر وجود داشته باشد) ایام حیض را رعایت کرد.

معنی رجوع در حقوق و انواع طلاق

رجوع در طلاق یا رجعت در طلاق به این معنا است که مرد، بدون نیاز به صیغه عقد، زنی را که طلاق داده است، دوباره به عنوان همسر خود انتخاب کند یعنی باز گردد.

این رجوع باعث ابطال حکم طلاق می‌شود و زن و مرد بدون نیاز به خواندن خطبه عقد دوباره همسر هم می شوند . رجوع می‌تواند به صورت کلامی یا عملی انجام شود و تنها در طلاق رجعی و در زمان عده، مجاز است. در ادامه شما را با انواع طلاق آشنا می کنیم:

طلاق رجعی چیست؟

طلاق رجعی به وضعیتی اشاره دارد که شوهر در زمان عده می‌تواند از تصمیم طلاق خود منصرف شود و به زندگی زناشویی و مشترک با همسر خود بازگردد و حکم طلاق را ابطال کند. ماده‌ی ۱۱۴۸ قانون مدنی این حق رجوع را برای شوهر در مدت عده تأیید می‌کند.

طلاق خلع چیست؟

ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی ایران طلاق خلع را به این شکل تعریف می‌کند: طلاق خلع زمانی رخ می‌دهد که زن به دلیل کراهتی که از شوهر دارد، مبلغی پول یا مال به شوهر داده و در مقابل آن درخواست طلاق می‌کند، این مبلغ می تواند به اندازه مهریه زوجه، کمتر  یا حتی بیشتر از آن باشد.

معنی رجوع در حقوق و انواع طلاق

طلاق مبارات

در صورتی که زوجین پس از امضای صیغه عقد با مشکل مواجه شوند و از هم بیزار شوند ، می توانند برای طلاق مبارات اقدام کنند. این نوع طلاق در عموم موارد یکی از انواع طلاق بائن است و پس از انجام تمام مراحل طلاق، امکان بازگشت به زندگی مشترک برای زوجین وجود ندارد.

طلاق مبارات به دو صورت بائن و رجعی اتفاق می‌افتد. در طلاق مبارات بائن، زوجین پس از اقدام برای طلاق و اتمام مراحل مربوطه به طور دائمی از هم جدا می‌شوند؛ اما در طلاق مبارات رجعی، بعد از اینکه زن برای دریافت مهریه یا مالی که به شوهر داده بود، به او باز می‌گردد، امکان بازگشت شوهر نیز وجود دارد.

زوجین در طلاق مبارات می‌توانند تا سه بار پس از  طلاق رجوع کنند و مجدداً زندگی مشترک خود را ادامه دهند. پس از سه بار طلاق و رجوع در طلاق، طلاق مبارات به شکل بائن خواهد بود و دیگر امکان زندگی مشترک برای آن‌ها وجود نخواهد داشت.

طلاق به درخواست زن

طلاق مبارات

نتیجه گیری

همانطور که اشاره کردیم رجوع در طلاق در زمان عده در شرایط خاص اتفاق می افتد. اگر در این زمینه نیاز به کمک دارید بهتر است از یک وکیل طلاق کمک بگیرید تا هر چه سریع تر به نتیجه برسید و در وقت خود صرفه جویی کنید. ما به ما سداد وکیل را پیشنهاد می کنیم.

جهت دریافت مشاوره حقوقی یا کسب اطلاعات بیشتر در مورد هزینه وکالت طلاق با شماره 09121893808 دفتر حقوقی سداد وکیل تماس بگیرید.

اشتراک گذاری:
Share on telegram
ارسال در تلگرام
Share on whatsapp
ارسال در واتساپ
Share on email
ارسال در ایمیل

مقالات مرتبط با این موضوع